פרוייקט הפרג הגדול

פורים הגיע ולכבוד המאורע אנחנו פותחים בפרוייקט הפרג הגדול בשיתוף עם פקאל'ה. במהלך השבוע הקרוב נפרסם שבעה מתכונים מפנקים שסובבים כל כולם סביב הזרעים השחורים הקטנטנים האלה. אבל, רגע לפני, הנה כל מה שרציתם לדעת על פרג ולא העזתם לשאול: מה זה פרג? האם יש זרעי פרג בצבעים אחרים? (רמז: כן!) למה אוכלים פרג בפורים? ומה הקשר בין פרג לסמים? כל התשובות ועוד בפוסט…

poppy1

זרעי הפרג הם, כצפוי, הזרעים של פרח הפרג. בניגוד למה שנהוג לחשוב, הפרחים מופיעים בשלל צבעים: אדום, כתום, ורוד, סגול ולבן וניתן לזהות אותם על ידי כתמים שחורים המופיעים בבסיס עלי הכותרת שלהם. כאשר עלי הכותרת נושרים, מופיע פרי הפרג שהוא למעשה תרמיל המתנפח ומכיל כמות גדולה של הזרעים הקטנים. כדי להפיק את הזרעים, מייבשים את התרמילים ואז ניתן לפתוח אותם ולהוציא את הזרעים בקלות.

poppy2

הזרעים הם לא עגולים כפי שנראה ממבט ראשון אלא למעשה דומים בצורתם לשעועית קטנה. גודלם פחות ממילימטר ופניהם מצולקות בשקעים. יש יותר מ-3000 זרעים בגרם אחד אז תחשבו כמה מיליונים יש בעוגה אחת!

mohnsamen

כפי שרמזנו בהתחלה, חוץ מזרעי הפרג האפורים שכולנו מכירים והנפוצים מאוד בארץ, ישנם גם זרעי פרג לבנים וכחולים. הם פחות מוכרים בארץ אך נמצאים בשימוש נרחב מאוד במדינות אחרות. אין הבדל משמעותי בטעם, רק במראה, אבל נחמד למשל לנקד חלה בתערובת של זרעים שחורים ולבנים.

poppy4

פירות הפרג כשהם עדיין ירוקים (בוסר) מכילים שרף לבן אשר נקרא לפעמים גם "חלב הפרג". החלב הזה מכיל אופיום וקודאין, שני חומרים חזקים המסוגלים להרדים ולהרגיע כאבים אך הם גם ממכרים ביותר ועל כן משמשים הן בייצור תרופות והן בייצור סמים אסורים (הרואין, למשל). זרעי הפרג כשלעצמם אינם מכילים את החומרים האלה כלל אבל הם עשויים להכיל שאריות שלהם במעטפת החיצונית שלהם ואלו מנוקים במפעל. על כן, אין חשש מתופעות לוואי או התמכרות מצריכה של זרעי פרג, אבל ישנם מחקרים שמראים שאריות מזעריות של חומרים אלה בשתן עד 48 שעות אחרי צריכה של פרג ולכן לא מומלץ לעשות בדיקת סמים בזמן זה…

poppy5

מבחינה תזונתית, זרעי הפרג עשירים מאוד בסידן, אבץ, מינרלים נוספים וסיבים תזונתיים. ערכם התזונתי הוא כ-50 קלוריות לכף. הפרג נפוץ מאוד במטבחי מזרח אירופה ואסיה (לרבות: הודו, טורקיה, אירן ועוד). לרוב מכירים אותו כציפוי למאפים או טחון במליות של עוגות אבל יש המוסיפים אותו גם לגלידות, קוקטיילים, יוגורט, פסטות, סלטים, גבינות ועוד.

poppy10

חשוב מאוד להקפיד לקנות פרג טרי בחנות תבלינים שבה יש תחלופה גבוהה ועדיף להימנע לקנות את השקיות הארוזות שבחנויות. זרעי פרג מתעפשים מהר מאוד ואז הם משחררים טעם מר ויכולים בקלות להרוס את הטעם של מה שאתם מכינים. אם צריכים פרג טחון, מבקשים מהחנות לטחון את הפרג במקום ומשתמשים ביום הקנייה. לחילופין, ניתן לטחון בבית אבל רק אם יש לכם מטחנת קפה או תבלינים ייעודית – מעבד מזון לא מתאים למלאכה. פרג (שלם) שאינו בשימוש רצוי לשמור במקפיא.

poppy8.JPG

אז, לסיום, מה הקשר בין פרג לחג הפורים? כמו רוב המנהגים שלנו, אין הסכמה גורפת על הסיבה, אבל התיאוריה הרווחת גורסת כי במזרח אירופה התחילו להנהיג הגשה של כיסוני פרג בחג הפורים (מאכל אופייני לאזור זה). כיסונים אלה זכו לשם "מהן טאש", בתרגום מילולי "כיסי פרג". אך היהודים ראו בשם זה את השם של המן הרשע בהיפוך אותיות. לימים הפכו עוגיות אלו לאזני המן בגלל שצורתם מזכירה אזניים (נניח…).

poppy11

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s