משחקים של אור וחושך בצילומי אוכל (כמו בכל צילום) ישפיעו רבות על האווירה שבתמונה ועל המסר שעובר. ניתן לצלם אוכל על גבי שלל רקעים וצבעים, אבל אם נוכל לחלק את הצילומים באופן גס לשניים: צילומים בהירים וצילומים כהים.
באופן כללי (גם אם זה לא תמיד נכון), צילומים בהירים משרים אווירה נינוחה ונעימה, תחושה של פיקניק או ארוחה בבית מלון מודרני. הצבעים נראים מאוד חיים וניתן לייצר שילובי צבעים מאוד מעניינים. בניגוד למה שהיה נהוג לחשוב בעבר, גם לצללים יש מקום בצילומים מוארים והם עוזרים להימנע ממראה "פלסטיקי" ומזוייף. אבל חשוב לשים לב שהצללים בשליטה ואתם שולטים במיקום שלהם ובעוצמה שלהם וכן להימנע מריבוי צללים הנגרם מריבוי מקורות אור שפוגע לפעמים באותנטיות של התמונה.
אז הנה כמה טיפים לצילום מואר:
– צילומים בהירים רצוי לצלם בחשיפה 0 או בחשיפת יתר על מנת לקבל תוצאה מוארת יפה (במצלמה יש מד אור שנע לרוב בין -2 ל-+2 (לפעמים -3 עד +3) ואתם רוצים לכוון אותו לצד החיובי, בידקו איך עושים את זה במצלמה שלכם)
– יחד עם זאת, כדאי להימנע מחשיפה גדולה מדי שעלולה "לשרוף" איזורים בתמונה – להפוך אותם ללבן שגם מסנוור ולא נעים בעיניים וגם מעלים פרטים בתמונה
– הדרך הכי פשוטה ליצור רקע בהיר הוא לקנות במספר שקלים בריסטול או קאפה לבנים בחנויות אמנות (רצוי לקנות גם אחד לרקע) ולשחק איתו. זאת דרך מצויינת להתחיל לתרגל תמונות בהירות יפיפיות.
– אבל אסור לטעות, תמונות בהירות לא בהכרח אומרות רקע לבן (ואפילו לא מחייבות רקע בהיר). נסו לשחק עם רקעים בצבעים ובטקסטורות שונות ותראו מה מתקבל.
ועכשיו, תרגיל קצר לחזרה על החומר: לפוסט זה מצורפות שתי תמונות של בייגלים אמריקאיים, אחת בהירה ואחת כהה. הסתכלו על התמונה הבהירה ונסו לברר לעצמכם מה כיוון האור ומה כיוון הצילום? מה היו הרמזים שעזרו לכם לזהות זאת? (תשובות בסוף הפוסט)
צילומים כהים יוצרים לרוב אווירה מאוד דרמטית, מסתורית, עם מעט תחושת מתח. צלמים רבים משתמשים בצילומים כהים על מנת להשרות אווירה מעט כפרית או ביתית שמתאימה יותר לתאורה שיש לנו בדרך כלל בבית ולפעמים גם במסעדה. אנשים מאוד אוהבים צילומים כהים בגלל הדרמה הזו שיש בהם והניגודיות שנוצרת בהם בין הצבעים הבהירים לכהים. זה אולי נראה לכם קשה לצלם תמונות כאלה, אבל אין זה כך.
הנה כמה טיפים לצילוים כהים:
– כדי להתחיל, קונים בחנות אמנות בריסטול או קאפה כהה (שחור או חום כהה) לתחתית ולרקע וכדאי לקנות גם אחד נוסף (שלישי) שתכף נסביר מה אפשר לעשות איתו
– זוכרים את מד האור שהזכרנו קודם? אז בתמונות הכהות אתם רוצים לרדת ל-0 ומטה לכיוון השלילי של הציר. אבל חשוב להיזהר מחשיפת חסר שבה המושא המצולם יצא חשוך מדי.
– רצוי להימנע מדברים בהירים על הסט שאינם המושא המצולם שכן הם עלולים ליצור ניגודיות לא רצויה בתמונה ולמשוך את תשומת הלב אליהם. כלומר, בדרך כלל, בסט הבהיר רצוי להשתמש בכלים בהירים ובסט הכהה משתמשים בכלים כהים.
– אם רוצים להגביר את הניגודיות בתמונה ואיתה גם את מפלס הדרמה, אז מניחים את הקאפה השלישית שקנינו בצד ההופכי לזה שהאור מגיע ממנו על מנת לעצור את האור בנקודה הזו. (כלומר, אם האור מגיע מימין, שמים את הקאפה משמאל).
ונחזור על התרגיל גם עם התמונה הכהה שבסט שלנו: מה כיוון האור ומה כיוון הצילום? מה היו הרמזים שעזרו לכם לזהות זאת? (תשובות בסוף הפוסט)
לסיכום, נהוג לחשוב שצריך לצלם מושאים בהירים בתמונות כהות ומושאים כהים בתמונות בהירות אבל הכלל הזה לא תמיד נכון. הכל תלוי בתוצאה שרוצים להשיג. למשל גם עוגת שוקולד מריר כהה ניתן לצלם על רקע כהה אם רוצים לייצר תמונה דרמטית. צריך רק להיזהר שהעוגה לא תיבלע בתוך כל הכהות הזאת…
תשובות לתרגילים:
– בתמונה הבהירה – זווית הצילום היא נמוכה מלפנים (רואים את הרקע שמאחור), כיוון האור הוא אחורי (רואים אור עובר דרך כד השמן וכן השתקפויות על הצלחת)
– בתמונה הכהה – זווית הצילום היא נמוכה מלפנים (עוד יותר נמוכה ממקודם, לפי הזווית של הבייגל המצלמה ממש בגובה שלו), כיוון האור הוא צידי מימין (הצד הימני של הבייגל מואר והצד השמאלי שלו חשוך)
תודה רבה על המאמרים זה היה מעשיר מאוד!
אשמח לדעת על איזה מצלמה אתה ממליץ, והאם עש מצלמה בפלאפון שיכולה לתת תוצאה מרשימה כמו במצלמה רגילה?
תודה רבה. אני אישית משתמש במצלמה של קנון, יש רמות שונות של מצלמות ועדשות והמחירים בהתאם. מציע ללכת לחנות צילום, להסביר להם מה הרמה שלך ומה אתה רוצה לעשות והם ידעו לייעץ מה הכי מתאים. המצלמות בטלפון היום מצויינות ומוציאות תוצאות נפלאות, אבל זה לעולם לא ישתווה למצלמה מקצועית. יש סדנאות לצילום אוכל בטלפון שעוזרות למקסם את היכולות של המצלמה הזאת, ממליץ לך לחפש אם אתה בוחר להישאר עם המצלמה של הטלפון ולא לעבור למצלמה מקצועית.