היום אני עם מתכון מיוחד ומפתיע לחלת רוגלך אגוזים-קינמון טבעונית(!) עם טעם מטורף. אבל השוס האמיתי של המתכון הזה הוא החלק שבו מכינים חמאת אגוזים מושלמת בבית שהיא טבעונית ופרווה, יש לה טעם משגע ואפשר לשלב אותה בקלות כתחליף חמאה כמעט בכל מתכון שיש לכם גם אם טבעונות לא ממש מעניינת אתכם. היא במרקם מעט רך אז היא אולי לא תתאים להכנת טארטים מפונפנים, אבל תחשבו עוגיות, שמרים, בריוש, עוגות בחושות ועוד.

חומרים לכיכר אחת
ל"חמאת" אגוזי לוז – ממליץ מראש להכין כמות כפולה או משולשת:
60 גרם חמאת קקאו
50 גרם מחית אגוזי לוז טבעית (ללא תוספת סוכר) או 50 גרם אגוזי לוז שלמים (אפשר עם קליפה או בלי)
100 גרם שמן ניטרלי
45 גרם חלב סויה קר לא ממותק
לרביכה ראשונית:
80 גרם חלב סויה
2 כפות קמח
לבצק:
180 גרם חלב סויה
7 גרם שמרים יבשים
280 גרם קמח
40 גרם סוכר
4 גרם מלח
20 גרם חמאה רכה
מלית:
100 גרם סוכר חום בהיר
10 גרם קינמון (אופציונלי)
להברשה:
3 כפות חלב סויה
לסירופ:
100 גרם סוכר
100 גרם מים
- מכינים "חמאת" אגוזי לוז: במעבד מזון או בלנדר טוחנים יחד את האגוזים או המחית עם חמאת הקקאו והשמן עד לקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את חלב הסויה וטוחנים עד שהתערובת מתאחדת ומתקבלת חלקה ומבריקה
- מעבירים את התערובת לכלי רחב, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לכמה שעות ורצוי ללילה.
- מכינים את הרביכה המקדימה: שמים בסיר קטן את החלב והקמח ומבשלים עד שהתערובת מסמיכה מאוד למרקם בצקי
אוספים את הרביכה לגוש אחד, עוטפים בניילון נצמד ושומרים בצד כחצי שעה - מכינים את הבצק: בקערת מיקסר שמים את כל החומרים של הבצק ואת הרביכה ולשים עם וו לישה כ-12-15 דקות עד לקבלת בצק גמיש שמתנתק מדפנות הקערה
- מעבירים לקערה מקומחת קלות, מכסים ומעבירים למקרר ללילה
- למחרת, מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים למלבן בגודל 60X20 ס"מ
- מורחים מחמאת אגוזי הלוז שכבה דקה ואחידה על כל פני הבצק ומפזרים מעל סוכר חום וקינמון בשכבה אחידה
- מקפלים את שליש של הבצק אל המרכז ומעליו את השליש השני
- מסובבים את הבצק רבע סיבוב ומרדדים אותו לאורך כ-60 ס"מ, מפזרים עליו שכבה דקה של סוכר חום וחוזרים על פעולת הקיפול
- מעבירים את הבצק למקרר למנוחה שעה
- מרדדים שוב את הבצק לאורך 60 ס"מ, מפזרים שוב שכבה דקה של סוכר חום וחוזרים על פעולת הקיפול פעם אחרונה
- מרדדים לאורך 30 ס"מ וחותכים את הבצק ל-6 רצועות ברוחב שווה
- קולעים מכל שתי רצועות צמה (פשוט מסובבים את הרצועות האחת דרך השנייה) ומסדרים את הצמות בזו אחר זו בתוך תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ בצורת שבלול
- מכסים ומניחים במקום חמים להתפחה כשעה עד להכפלת נפח
- בינתיים מכינים את הסירופ: שמים את הסוכר והמים בסיר קטן, מבשלים עד לרתיחה ומסירים מהאש
- מברישים את הבצק התפוח בחלב סויה ואופים ב-180 מעלות כ-30-40 דקות
- מוציאים מהתנור ומברישים מיד את המאפה החם בסירופ הסוכר
- מצננים לטמפרטורת החדר ומגישים. שומרים בטמפרטורת החדר בכלי אטום 3-4 ימים
- את חמאת אגוזי הלוז העודפת שומרים בקופסה אטומה במקרר עד חודש
