רובכם ודאי שמעתם על עוגיות הספקולאס המסורתיות שמגיעות מאזור צפון אירופה (הולנד והסביבה). מדובר בעוגיות מתובלות בשלל תבלינים אשר באופן מסורתי בחודש דצמבר סביב יום סנט ניקולאס, חג המולד והחגים הסמוכים. הגרסה אולי הכי מפורסמת ואהובה שלהם בעולם עונה על השם לוטוס. אבל יש גם גרסה אחרת שנקראת "גבולה ספקולאס" ובתרגום חופשי – ספקולאס ממולא. כאן בצק שמשמש להכנת העוגיות הללו עוטף מלית שקדים מרציפנית וזה פשוט מדהים.

IMG_1838_2.JPG

הגרסה שמובאת לפניכם נוצרה בהשראת מתכון שמצאתי בספר האחרון של יותם אוטולונגי עליו אני ממליץ בחום…

חומרים לכ-20 עוגיות

תערובת תבלינים:
1 כף קינמון
1 כפית זרעי אניס טחונים
1/2 כפית פלפל לבן טחון
1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
1/2 כפית זרעי כוסברה טחונים
1 כפית הל טחון
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
1/4 כפית ציפורן טחון

  • מערבבים יחד את כל התבלינים. הכמות תספיק ליותר ממנה אחת של עוגיות. את היתרה שומרים בקופסה אטומה במקום קריר ויבש או במזווה. ניתן להשתמש בתערובת גם כדי להכין עוגיות ספקולאס (לוטוס).

לבצק:
100 גרם חמאה רכה
100 גרם סוכר חום כהה
1-2 כפות חלב
1/2 כפית אבקת אפייה
180 גרם קמח
1/2 כפית מלח
4 כפיות תערובת תבלינים

  • שמים את החמאה והסוכר בקערת מיקסר ומערבלים עם וו גיטרהעד לקבלת תערובת אחידה
  • מוסיפים בהדרגה את החלב ומערבלים רק עד לקבלת תערובת חלקה ומבריקה
  • מנפים יחד את הקמח, אבקת האפייה, המלח ו-4 כפיות מתערובת התבלינים ומוסיפים אל המיקסר. מערבלים רק עד לקבלת בצק אחיד וחלק.
  • מעבירים את הבצק למשטח העבודה ומרדדים בין שני ניירות אפייה למלבן בעובי כחצי ס"מ ובגודל 20X30 ס"מ
  • מעבירים למקרר לשעה לפחות

מלית שקדים:
200 גרם שקדים מולבנים שלמים
150 גרם סוכר
1 ביצה
2 כפות מיץ לימון
גרידה מלימון אחד
50 גרם קליפות הדר מסוכרות קצוצות

  • שמים את השקדים במעבד מזון וטוחנים כ-30 שניות לקבלת פירורים גסים
  • מוסיפים את הסוכר, הביצים, הגרידה ומיץ הלימון וממשיכים לטחון עד לקבלת תערובת אחידה אבל עדיין מעט גרגירית
  • מוסיפים את קליפות ההדרים וטוחנים כמה שניות לאיחוד

הרכבה:
20 גרם חמאה מומסת
שקדים פרוסים או שלמים לקישוט
1 ביצה טרופה להברשה

  • מברישים את החלק העליון של הבצק בחמאה מומסת ומסדרים את המלית לכל אורך מרכז הבצק
  • מקפלים את שני צידי הבצק אל המרכז על גבי המלית ומהדקים לקבלת גליל פחוס וארוך של בצק ממולא
  • הופכים את הבצק על גבי מגש עם נייר אפייה כך שהתפר כלפי מטה
  • מברישים את פני הבצק בביצה ומעטרים בשקדים שלמים או פרוסים
  • אופים את הבצק 30 דקות ב-180 מעלות. מצננים לחלוטין ופורסים לרצועות ברוחב כ-1-2 ס"מ
  • מגישים או שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר

המרת גדלים של עוגות:

מעוגה

ברוחב
ס"מ

לעוגה


ברוחב
ס"מ

מכפילים את החומרים ב-

לפוסט הזה יש 15 תגובות

  1. נטלי עמר

    איפה נכנסים התבלינים?

    1. בייקרי 365

      תיקנתי במתכון. תודה.

      1. Goldie

        היי, יש סיכוי לכשל"פ את המתכון? אם כן מה במקום הקמח?

      2. בייקרי 365

        לא ניסיתי, אבל אפשר לנסות. בגדול מדובר בבצק פריך, בדרך כלל מה שאני עושה בפסח עם בצק פריך, אני מחליף את הקמח הרגיל במיקס חצי-חצי של קמח מצות וקורנפלור/קמח תפוחי אדמה. מוזמנת לנסות ולעדכן אותנו אם הצליח.

  2. אורנה בן שבת

    בוקר טוב. בעוגיות ספקולס לא מצוין כמות הכנסת תערובת התבלינים. תודה

  3. אופיר פריטל

    במה אפשר להחליף את קליפות ההדר המסוכרות במקרה שלא אוהבים?

    1. בייקרי 365

      אפשר לוותר עליהן

  4. לימור אסייג

    שלום רב, המתכון נראה ממש מעניין, רק לא מצויין כמה מתערובת התבלינים יש להוסיף לבצק?

    1. בייקרי 365

      4 כפיות. תיקנתי במתכון. תודה.

  5. איתי

    היי המתכון נראה מהמם תודה רבה
    אם רוצים להכין מחצית מהכמות אפשר פשוט לחלק את המצרכים לחצי?

    1. בייקרי 365

      כן

  6. gad Assayag

    במתכון המקורי משתמשים ב אבקת סודה למה השתמשמת באבקת אפיה במקום ?
    תודה

    1. בייקרי 365

      בגדול אבקת אפייה וסודה לשתייה מאוד דומים. אני מעדיף אבקת אפייה.

  7. יעל

    הי! נראה נהדר 🙂
    יש אפשרות להקפיא את הגליל לפני האפייה, כדי להכין מראש ולאפות כעבור כמה ימים?

    1. בייקרי 365

      כן, אין בעיה

השאר תגובה