לכבוד שבוע האפייה האיטלקית המיוחד שלנו, ביקשתי מחברתי היקרה, הממתקאית המוכשרת, רונית צין-קרסנטי לשתף מתכון איטלקי שהיא אוהבת במיוחד, וכך היא כותבת:

"בצק הקסם הזה שינה את כל מה שאני חושבת על עוגיות מגולגלות. העוגיות האלה היו תמיד אהובות עלי במיוחד אבל העובדה שהבצק שלהן מבוסס על כל כך הרבה שומן תמיד ייסרה את מצפוני והעדפתי לא להכין אותן. עד שנתקלתי במתכון המושלם הזה. גם מכיל מעט שמן זית במקום תועפות חמאה, גם גמיש ונוח לעבודה וגם בעל ניחוח אלכוהולי שמוסיף עוד עניין לטעם בזכות השימוש ביין לבן וויסקי כבסיס לבצק.

המקור הוא המתכון לעוגיות sfratti. עוגיות מהעיירה פיטיליאנו הנמצאת בקצה הדרומי של טוסקנה. מדובר בעיירה מימי הביניים, שכונתה "ירושלים הקטנה", עדות לחיים היהודיים התוססים שהיו במקום עד שעלה לשלטון אפיפיור שהחליט למרר את חייהם וגירש את כולם לגטו שהוקם בעיירה. העוגיות הן למעשה זיכרון לאותם ימים- הצורה המקורית שלהם היא מקל ארוך המסמל את המקל בו הגיעו אנשי האפיפיור לגרש את היהודים ושם העוגיות הוא מהמילה האיטלקית Sfratto  שמשמעותה- גירוש. הסיפור של העוגיות והעיירה מסופר בספרה של אדה סרבי מכלין, The classic cuisine of the Italian jews, שנולדה וגדלה בעיירה עד גירוש הנאצים, אז ברחה עם בני משפחתה לארצות הברית. עד היום העוגיות הן סמל של המקום ומגישים אותן בחתונות ובאירועים מיוחדים."

צילום: שרית גופן

מצרכים ל 6 רולדות או 12 שבלולים גדולים
לבצק:
 3 כוסות קמח
1/2 כוס שמן זית
1/2 כוס סוכר
3/4 כוס יין לבן
1/4 כוס וויסקי
מעט מלח

למלית:
 4 כוסות אגוזים קצוצים מסוגים שונים- אני השתמשתי בבוטנים, פקאן, אגוזי מלך, שקדים וקשיו
(אין צורך לקלות את האגוזים לפני)
1 כוס דבש
2 כפות גרידת תפוז (מ 3 תפוזים בערך)
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית פלפל שחור טחון
1/2 כפית אגוז מוסקט

  • שמים את כל חומרי הבצק במעבד המזון ומעבדים בפולסים קצרים עד לקבלת בצק.
  • עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים לשעה במקרר.
  • מכינים את המלית: מחממים את הדבש עד שהוא מתרכך ונמס, מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ומבשלים יחד במשך כ 5 דקות. מערבבים מדי פעם כדי שהתחתית לא תישרף.
  • מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים אותו ל 6 או 12 כדורים
  • מרדדים כל כדור על משטח מקומח. שמים מהמילוי לאורך כל השלישי הקרוב של הבצק ומגלגלים לרולדה.
  • אפשר להשאיר בצורה מאורכת או לגלגל את הרולדה לשבלול.
  • אופים בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות כ 20 דקות .
צילום: שרית גופן

חדש! המרת גדלים של עוגות

מעוגה

ברוחב
ס"מ

לעוגה


ברוחב
ס"מ

מכפילים את החומרים ב-

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. A

    אני מניח שזה חצי כפית אגוז מוסקט…

    1. בייקרי 365

      כן

השאר תגובה